Yazdır
PDF

KİRAZ ANAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ

ANAÇLAR AĞAÇ GELİŞİMİ KİREÇLİ VE YÜKSEK PH'LI TOPRAKLARA DAYANIKLILIK AĞIR VE TABAN SUYU YÜKSEK TOPRAKLARA DAYANIKLILIK KISITLI SULAMA VE KURAKLIĞA DAYANIKLILIK SOĞUK İKLİMLERE DAYANIKLILIK ÖNERİLEN DİKİM MESAFELERİ TİCARİ MEYVE BAŞLANGIÇ YAŞI
CAB 6 P 3 m x 5 m
4m x 5 m
4
MaxMa 14 3,5 m x 5 m
4 m x 5 m
4
SL 64 3,5 m x 5 m
4 m x 5 m
4
P-HL-C 2,5 m x 4,5 m
2 m x 5 m
3 veya 4
Mahleb (İdris) 4 m x 5,5 m
5 m x 5,5 m
6 veya 7
Kuş Kirazı (Mazzard) 5 m x 5 m
5 m x 6 m
7 veya 8
Değerlendirme Skalası : Zayıf      Orta      Kuvvetli

kiraz-anaclari-boy-tablosu

kiraz-hasat

KİRAZ HAKKINDA GENEL BİLGİ 
Familyası: Gülgiller (Rosaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara ve Ege bölgesinde.
Nisan-mayıs aylarında, demet halinde pembemsi beyaz renkli çiçekler açan, kırmızı, etli ve sulu meyveleri olan ağaç. Çiçekler etlenerek fındık büyüklüğünde kiraz adı verilen meyveleri verirler. Meyveler, dallarda iki veya üçü bir arada demetler halinde bulunur ve iyice kızarıp olgunlaşınca toplanır.
Fide kiraz ağacından, 5-6 yıldan önce meyve alınmaz. Bir kiraz ağacı, 60-70 yıl kadar yaşayabilir. Bir ağaçtan ortalama olarak, 20-50 kg kadar ürün alınabilir. Taze meyvesi az dayanır. Mevsim sonu, Özellikle yağışlardan sonra kurtlanır.
Ülkemizde geniş çapta kültürü yapılmaktadır. Uludağ, aşlama, napolyon, sultani, ballı ve ak kiraz gibi çeşitleri vardır.
Kullanıldığı yerler: Meyvesi taze olarak yenir. Hoşafı, reçel ve konservesi yapılır. Kiraz ağacı kabuğu kabız ve ateş düşürücü, çiçekleri göğüs yumuşatıcı, yaprakları ise müshil olarak halk arasında bazı bölgelerde kullanılmaktadır.
Orijini : Giresun, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı. Ayrıca Türkiye'nin çok farklı fiziki koşulları nedeniyle, bölgeler arasında kirazın olgunlaşması bakımından 1.5 aya varan farklılıklar görülebilmektedir. Modern tarım yöntemlerinin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte kirazda verim ve kalite de artmaktadır. Türkiyede en kaliteli kirazlar Torosların kuzey yamaçlarında,Göksu Nehrinin kaynağında yer alan Korualan Kasabasında yetişir.Gezlevi Kirazı olarak namlanmaktadır.


KİRAZ ANAÇLARI

MaxMa 14 ( Maxima 14 ) : Hemen hemen tüm kiraz çeşitleri ile uyumlu, yarı bodur gelişim gösteren bir anaçtır. İyi bakım koşullarında kuş kirazının % 65-70'i, Mahalebin ise % 70-75'i oranında bir gelişim gösterir. Farklı toprak koşullarına adapte olabilir. Ağır toprak koşullarına, kloroza ve bakteriyel kansere karşı dayanıklıdır. Meyve kalitesi ve verimi arttırıcı etkisi vardır.

Cab 6 P : Standart tohum anacının % 60 -70'i oranında bir gelişim gösterir. Ağır toprak ve soğuk hava koşullarına karşı dayanıklı olup sulama imkanının kısıtlı olduğu yerlerde zayıf gelişim göstermektedir. Kiraz çeşitlerinin bir çoğu ile uyuşması iyidir. Klasik anaçlara göre üzerindeki çeşidi 3 yıl erken meyveye yatırır.

P-HL-C : Standart tohum anacının % 50'si kadar bir gelişim gösteren ve sık dikime uygun bir kiraz anacıdır. Zayıf karakterdeki toprak koşullarını tolere edebilir. Sulamanın kısıtlı olduğu yerlere tavsiye edilmemelidir. Ancak iyi bakım koşullarında meyve verimi ve kalitesi üzerinde olumlu etkisi vardır.

SL-64 : Prunus mahaleb'ten selekte edilmiş, klonal yarı bodur bir kiraz anacıdır. Sulama imkanının kısıtlı olduğu durumlarda, kireçli ve zayıf toprak koşullarına iyi adapte olabilen bir anaçtır. Ağır bünyeli, killi ve taban suyu problemi olan yerlere uygun bir anaç değildir. Meyve verimini ve kalitesini arttırıcı etkiye sahiptir.

Meyve Fidanları

meyve-fidani

Resim Galerisi


Okumus Tarim Resim Galerisi

Video Galeri

Video Galeri

İletişim


Okumus Tarim Iletisim